Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Patrimoni Natural

ELS ARENYS

Els Arenys són una zona humida associada a la plana d'inundació del riu Noguera Pallaresa entre Tremp i Vilamitjana.
                         Estany.JPG

Els Arenys són una zona humida associada a la plana d’inundació del riu Noguera Pallaresa, en el tram comprès entre les localitats de Tremp, Vilamitjana, Palau de Noguera i Puigcercós, a cavall entre els municipis de Tremp, Talarn i Gavet de la Conca, a la comarca del Pallars Jussà. Presenta un notable interès ecològic i paisatgístic, i a més és una de les principals zones de lleure veïnal de les localitats del seu entorn.

Aquest projecte s’emmarca en el programa de custòdia fluvial, i comprèn 3 finques en custòdia amb un total de 45 hectàrees: 43 ha propietat de l’Ajuntament de Tremp, i la resta propietat particulars.

En la gestió d’aquest espai en custòdia hi participen l’EBPJ, l’Entitat Municipal Descentralitzada de Vilamitjana, l’Ajuntament de Tremp, la Societat de Pescadors de Tremp, i el Cos d’Agents Rurals del Pallars Jussà. S’hi han dut a terme actuacions de millora de l’estat ecològic (recuperació de zones d’inundació temporal i permanent a la plana al·luvial, plantació de bosquets de ribera, instal·lació de caixes-niu i plataformes per afavorir la nidificació d’ocells, eliminació de deixalles, etc), ordenació de l’ús públic (creació d’una xarxa de senders interpretatius als dos marges del riu), educació ambiental i sortides divulgatives, seguiment de la biodiversitat (campanyes d’anellament d’ocells, seguiment d’amfibis i quiròpters, etc) i eliminació d’espècies exòtiques invasores (visó americà, tortuga de Florida i acàcia).

image_mini.jpg image_mini (1).jpg image_mini (2).jpg

ELS NERETS

La Serra dels Nerets, disposada d’est a oest al centre del Pallars Jussà, està situada just al nord de Vilamitjana. És una serra de marcat caràcter mediterrani que acull uns extensos alzinars de gran atractiu paisatgístic i catalogats com a rodals selectes per la producció d’aglans d’alta qualitat genètica, utilitzant-se en els planters forestals.
A Vilamitjana hi comença una xarxa d’itineraris amb un total de 13 km de longitud que ens endinsarà en un bosc mediterrani adevesat ple d’indrets sorprenents: el Clot de Moles, les restes del poble medieval de Llabusta, l’antiga cabanera, etc. És molt fàcil observar-hi rèptils, insectes i ocells propis d'ambients de secà.
 
image_mini (3).jpgLa Serra dels Nerets, disposada d’est a oest al centre del Pallars Jussà, està situada just al nord de Vilamitjana. És una serra de marcat caràcter mediterrani que acull uns extensos alzinars de gran atractiu paisatgístic i catalogats com a rodals selectes per la producció d’aglans d’alta qualitat genètica, utilitzant-se en els planters forestals. Està formada per les Llaus de la Coma i de Llabusta, amb extensos penya-segats i un fort contrast entre solana i obaga; i per la solana dels Nerets, coronada pel Roc de Neret (705 metres d’alçada).
Té un important valor histórico-cultural que complementa la seva rellevància ecològica. Alguns elements d’interès són: el Camí vell de Llabusta, que anava des del fons de la Conca fins al poble medieval de Llabusta i continuava cap a Montesquiu enfilant-se per la serra de Coll; el despoblat de Llabusta, assentament medieval del poble de Vilamitjana; la petjada de Botzop, forat en una roca amb la forma d’una petjada humana, que forma part de l’imaginari popular, situat a tocar del Camí Vell de Llabusta; la pedrera de pedres de molí del Clot de Moles; restes de l’antiga cabanera que travessava la serra d’est a oest; l’ermita de Sant Bartomeu o una antiga mina de carbó.
        image_mini (4).jpg  els nerets vilamitjana (129).JPG  els nerets vilamitjana (94).JPG  P1200568.JPG